AA
OBFCM kiolvasás 2023 [ 2023. 04. 18. ]
Tisztelt Ügyfelünk!

Amint arról már bizonyára értesült, 2023.05.20.-tól minden vizsgáló állomás számára kötelező egy olyan OBD olvasó műszer megléte, amely alkalmas a gépjárművek menet közbeni, valós fogyasztási értékeinek kiolvasására.  Ez az Onboard Fuel Consumption Monitoring, vagy röviden OBFCM.

A kötelezettség alapja az Európai Bizottság 2021/392. számú Rendelete alapján született 6/2023. (IV. 5.) ÉKM rendelet, amely módosítja a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendeletet.

Kivonat a jogszabályból:

„1. melléklet a 6/2023. (IV. 5.) ÉKM rendelethez

1. Az ER. 5. számú melléklet 1. pont 1.14. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„1.14. Az elektronikus jármű-interfészhez csatlakoztatható olyan OBD-kiolvasó eszköz, amely alkalmas

az (EU) 2021/392 bizottsági végrehajtási rendelet 10. cikk (1) bekezdésében meghatározottak szerinti adatgyűjtésre.”

2. Az eR. 5. számú melléklet 2. pontja a következő 2.5. alponttal egészül ki:

„2.5. Az időszakos vizsgálatok során 2023. május 20-tól kezdődően az (EU) 2021/392 bizottsági végrehajtási rendelet 10. cikk (1) bekezdésében meghatározottak szerint – a 2.5.1. és a 2.5.2. alpont kivételével – adatgyűjtést kell végezni.”

A fenti jogszabály alapján a kötelezettség része a gyűjtött adatoknak a közlekedési hatóság felé való továbbítása is!

Az adatok gyűjtését a gépjármű tulajdonosa megtagadhatja az adatkezelés szabályaival összhangban!

A kiolvasott adatokat az Energoline szoftver nem tárolja, kiolvasás után továbbítani fogja a hatóság felé. Amennyiben a kiolvasást a tulajdonos engedélyezi, akkor a kiolvasott adatokat nyomtatni lehet, de a kinyomtatott adatok megfelelő kezeléséért a vizsgahely a felelős.

Mely járműkategóriák érintettek?

Kizárólag az M1 és N1 járműkategóriába tartozó, 2021. január 1. után forgalomba helyezett  járművekből kell az adatokat kiolvasni, maximum a jármű 15 éves koráig.

Mi  az Ön teendője?

Ez attól függ, hogy rendelkezik-e olyan OBD olvasó műszerrel, amely alkalmas az OBFCM adatok kiolvasására, továbbá van-e érvényes szoftverkövetési szerződése az Energotest Kft-vel.

Miért szükséges az érvényes szoftverkövetési szerződés?

Erre azért van szükség, mert az új OBFCM szoftvermodult tartalmazó frissítést az Energoline-ban csak szoftverkövetési szerződéssel rendelkező ügyfeleink tudják majd engedélyezni.

A fentiek alapján a továbbiakban feltételezzük, hogy rendelkezik a megfelelő Energoline szoftverrel.


  •  Ha Önnek AVL VCI-1000 vagy AVL OBD-1000 típusú OBD olvasó műszere van, akkor semmi teendője nincsen. A műszer alkalmas az OBFCM adatok kiolvasására, a szükséges szoftvermodult 2023. május 20-ig aktiváljuk.

  • Amennyiben AVL DiOBD 880-as típusú OBD olvasóval rendelkezik, akkor ellenőriznie kell OBD olvasó műszere verziószámát. Az alábbi linkre kattintva vagy azt böngészője címsorába másolva elolvashatja és letöltheti tájékoztatónkat:
http://www.energotest.hu/downloads/OBD_Alkalmassag_20230410.pdf  
Ebben pontosan látni fogja a verziószám ellenőrzésének menetét.

  • Amennyiben a verziószám 3.0-ás vagy annál magasabb, akkor a műszer alkalmas az OBFCM adatok kiolvasására, tehát jelenleg nincs semmi teendője.
  • Amennyiben korábbi verziószámú firmware van a DiOBD 880 eszközön, akkor be kell szereznie újabb OBD kiolvasót (javasolt az  AVL VCI 1000 típus). Az esetleges egyedi frissítés lehetőségét az Energotest egy releváns teszt alapján tudja eldönteni és elvállalni, ezt viszont csak helyszíni kiszállással lehet elvégezni, táveléréssel nem oldható meg.

-          Amennyiben nem AVL gyártmányú OBD kiolvasóval rendelkezik, úgy a kiolvasó alkalmasságáról a gyártónál vagy a forgalmazónál kell tudakozódnia, illetve Hálózati Tagjaink is szívesen adnak ezzel kapcsolatban tájékoztatást.

Ha a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése van, adott esetben új műszer beszerzése és/vagy szoftverkövetési szerződés megkötése szükséges, forduljon bizalommal kereskedő kollégáinkhoz és Hálózati Tagjainkhoz, ők állnak szíves rendelkezésére.

A további sikeres együttműködésben bízva üdvözli Önt az ENERGOTEST csapata.


VISSZALÉPÉS A HÍREKHEZ